Karl Johan
carljohan

 Spiselig rørhat

Voksested:

Spiselig rørhat er almindelig under bøgetræer på mosbund, men også almindelig under gran. Kan findes i august frem til oktober.
I månederne august og september er de mest talrige i bøgeskov, hvor de er lettest at finde på skrænter hvor bladene er blæst væk. Led her blandt græsset.
I oktober har man mest held med eftersøgningen i grand plantager og langs skovvejene.

Hvis der falder meget regn i efteråret, samtidig med at det bliver varmt i vejret, så kommer der særlig mange spiselig-rørhat frem.
Man kalder det for et Karl Johan år.

 

Beskrivelse:

Svampen kan blive temmelig stor, normalt er hatten 10-15 cm i diameter, men den kan i sjældne tilfælde blive helt op til 25 cm.

På oversiden er svampen brun eller gråbrun, med en lidt fedtet overflade.
På undersiden ses de fine helt runde rør tydeligt. Undersiden er hvid på unge eksemplarer. Efterhånden som svampen ældes skifter farven over til gullig og efterhånden over i en grøn nuance.

Stokken er hvid eller lysebrun og på overfladen, forsynet med en brun finmasket tegning, der ligner et net.

Kødet på Karl Johan svampen er hvidt. Smagen er mild og nøddeagtig.

Navnet har den fået efter den Svenske konge Karl XIV Johan, der holdt meget af at spise svampen. Det er også en af Europas mest eftertragtede spisesvampe. Den kan spises rå, ristes eller koges. Efter indsamling kan den fryses eller tørres, hvis man finder mange.

Forvekslingsmulighed: 

Særligt unge eksemplarer af Karl Johan kan forveksles med unge eksemplarer af galde-rørhat.

En god måde at kende forskel er den "net-tegning", som ses på stokken på begge arter. Hos Karl Johan er den fintmasket og lys. På galde-rørhat er den grovmasket og mørkebrunt.
På galderørhat går nettet højt op af stokken helt op til hatten. På Karl Johan går det lyse net ikke helt op til hatranden. Der er her plads til en bred lys ring eller område under hatten.

På Karl Johan er hatten lidt fedtet på oversiden, på galde-rørhat er den tør.

Hvis man er i tvivl, så prøv at lægge et lille stykke af kødet forrest på tungen. Med et lille stykke, så mener jeg mindre end svovlet på en tændstik. Er det en galde-rørhat, vil du mærke en peber lignende brændende smag. Smagen kan man mærke på tungen mange timer efter.