Oversigt

Startside

Skvalderkål, hvidbroget

Aegopodium podagraria var.
80 cm. Hvidbrogede blade og hvide skærmblomster.
Dyrkning: Afgrænset i potte uden adgang til jort da den spreder sig uhæmmet. Rødderne løber ud til siden indtil de finder noget jord som de kan vokse i. Helt op til 2-3 meter.

Fjern planten fra din hæk: Gartnere kan kun fjerne planten med gift og så går hækken ud.Men der er et alternativ:Lad flere blade rådne i noget vand så det bliver grumset og ulækkert. Sprøjt det derefter ud over de friske planter, så tror planten den er syg og går ud... Det siges i hvertilfælde.

Så græs omkring kålen Skvalderkål kan ikke overleve at blive slået jævnligt med slåmaskinen. Derfor kan du slippe af med ukrudtet ved at anlægge en græsplæne i et par år og slå den hver 14. dag. Hold blot øje med, at skvalderkålen ikke arbejder sig op langs plænen, fx under hækken, og breder sig. Du kan også bruge græsset til at anlægge en bræmme, der kan standse ukrudtet. Skvalderkålen kan ikke lave udløbere på over to-tre meter.

Dæk jorden med plastic Du kan vælge at dække jorden med sort plastic og lade det ligge i to vækstsæsoner. Det tager livet af ukrudtet, fordi det ikke kan klare sig uden lys.
Krydderi: Salat, suppe. Især de første, friske skud er sprøde og velsmagende og fulde af vitaminer.
Medicinsk: Podagra, rheumatisme, ledbetændelse.
Diverse: Lyser op i mørke kroge i haven.
Staude.

skvalderkaal

 ------------------------------
Borbye.com - opskrifter på nettet