Oversigt

Startside

Hvidløg

Allium sativum
60 cm. Typisk løgvækst, hvor moderløget producerer en del sideløg (fed). Karakteristisk smag og duft. Visse sorter danner små fed på stænglen.
Dyrkning: Sol, varme, næringsrig jord der ikke tørrer ud. Plantes bedst om efteråret. Hvidløg sættes 4–6 uger før første rigtige nattefrost – fra først i oktober til sidst i oktober, alt efter de lokale forhold. Hvis efteråret er lunt, kan man sætte hvidløg helt ind i november. Det er vigtigt, at de kommer så tidligt i jorden, at de kan nå at etablere et godt rodsystem. De vil ved sætning i oktober normalt først sætte grøn top i det meget tidlige forår. Nogle haveejere sætter dog allerede hvidløg fra først i september, og får et godt resultat.

Hvidløgene deles i fed, som sættes i 5–7 cm dybe riller, så der er ca. 4 cm jord over løget. I rækken skal der være 10–12 cm afstand mellem feddene og 25 cm mellem rækkerne.

Man kan også lave længere afstand mellem rækkerne og dyrke en anden afgrøde imellem, da hvidløgene høstes allerede omkring midten af juli. En god kombination er at sætte hvidløg mellem rækkkerne med de nyudplantede jordbærplanter, så pladsen udnyttes her.

Krydderi: Fed kan bruges til alskens retter. De grønne toppe er en delikatesse som grønt drys m.m.
Medicinsk: Mod for højt og for lavt blodtryk, øger blodcirkulationen, appetitstimulerende, udrensende, mod orm. Bakterie, svampe og virushæmmende, mod herpes, candidas, forkølelse og influenza. Antioxidant og styrker immunforsvaret. Dette er bare de vigtigste, der er skrevet hele bøger om plantens medicinske virkninger.
Naboplante: Skulle kunne holde bladlus og andre skadedyr væk fra bla. roser. Siges også at afskrække muldvarpe og kaniner.
Staude.

Hvidløg er en klon, dvs. at arveegenskaberne er de samme i alle fed i et hvidløg. Man kan derfor ikke avle sig til større hvidløg ved at sætte de største fed. Men det er en god ide at sætte store fed hvidløg, da planten så har mere oplagsnæring til at komme i gang med. Vil man have større løg, må man finde en bedre sort. Små hvidløg kan dog også skyldes for sen sætning eller for dårlige dyrkningsbetingelser.

hvidloeg

 ------------------------------
Borbye.com - opskrifter på nettet